BEBEKLERDE EK GIDAYA GEÇİŞ


Dünyaya gözlerini açtığı andan itibaren ilk 6 ay sadece anne sütü verdiğimiz bebeğimizin ek gıdayla tanışması 6+1 günlükken olmalıdır. Sağlıklı bebekler yetiştirmek istiyorsak daha erken dönemde bebeğimizi anne sütü dışında herhangi bir gıdayla tanıştırmamalıyız. (Tabi doktorunuz tarafından farklı bir sebeple başka bir gıda önerilmemişse)

Anne sütü tek başına ilk 6 ay bebeğimizin tüm ihtiyaçlarını karşılar. Buna su da dâhildir. Ek gıdaya geçene kadar bebeğin suya ihtiyacı yoktur. Anne sütü;

-          İlk 6 ay bebeğin ihtiyaçlarının %100’ünü,


-          6-9 ay arasında %70’ini

-          9-12 aydan sonra %30’unu karşılar.

Bu sebeple 6 ayını dolduran bebeğimize ek gıdaya başlayabiliriz.




EK GIDA DÖNEMİNİN PÜF NOKTALARI…


Ek gıda hiçbir zaman anne sütünün yerini almamalıdır. Anne sütünün içinde bulunan mucizevî değerler hiçbir ek gıdada bulunmaz. Bu sebeple önceliğiniz hep ayına uygun olarak anne sütü olmalıdır.

Dr. Derya Mumcu’ya göre ek gıdaya başlansa dahi bebek her istediğinde emzirilmelidir. Ek gıda için tercih edilecek gıdalar ise temiz, doğal ve kaliteli olmalıdır. Asla bebeğinize paketlenmiş katkı maddesi içeren hazır gıdalar vermeyiniz. Yedirebileceğiniz gıdaların çoğunu evde kendiniz hazırlayabilirsiniz.

Ek gıda verilirken alerji riski göz önünde bulundurulmalı ve 3 gün kuralı uygulanmalıdır. Her gün tek bir gıda önce 1 çay kaşığı sonra 1 tatlı kaşığı şeklinde azar azar arttırılarak denenmelidir. 6-8 aylık dönemde 2 öğün 9-12 ay döneminde ise 3-4 öğün bebek beslenebilir.

İlk zamanlarda bebeği sevmediği gıdaları yemeye zorlanmamalı, tuz ve baharat kullanılmamalıdır. İlk günler daha sıvı sonra püre halinde yavaş yavaş daha katı ve kıvamlı gıdalar bebeğe alıştırarak verilmelidir. Sevmediği yemek istemediği gıdaları yemeye zorlanmamalı 2,3 hafta sonra tekrar denenmelidir. 1 yaşına kadar bebeğimize tuz, şeker, yumurta beyazı, süt, kivi, bakla, bal ve çilek vermemeliyiz.


BEBEĞE VERİLMESİ GEREKEN İLK EK GIDA HANGİSİ OLMALIDIR?


Çoğu uzmana göre 6 ayını doldurmuş bir bebeğe ilk yoğurt veya sebze verilmelidir. İlk meyve veya tatlı gıda verildiğinde bebeğin şekere alışarak sebze veya yoğurt yemeyeceği düşünülür. Ancak bu kanıtlanmış bir durum değildir. Vitamin ve demir depoları açısından faydalı ve yapay olmayan gıdaları tercih etmeniz yeterlidir.


AY AY VERİLEBİLECELECEK EK GIDA ÖRNEKLERİ VE MİKTARLARI…


6 AY

Ek Gıdalar: Patates, kabak, havuç, balkabağı, yoğurt, pirinç, irmik, yulaf, elma, armut, muz, şeftali, kayısı, erik, avokado, yumurta sarısı, peynir.

Sıklık ve Miktar: 2 veya 3 öğün verilir emzirmeye sık sık devam edilir. Önce sıvı daha sonra koyu muhallebi kıvamında verilir. Miktar olarak 1 çay kaşığı başlanır 2-3 tatlı kaşına kadar arttırılabilir.


7. AY

Ek Gıdalar: Brokoli, karnabahar, yeşil fasulye, bezelye, enginar, pırasa, bamya, semizotu, yer elması, ıspanak, kereviz, lahana, soğan, sarımsak, pancar, domates, salatalık, biber, kavun karpuz, üzüm, mandalina, portakal, Trabzon hurması, kiraz, vişne, nar, ayva, bulgur, erişte, şehriye, bebek makarnası, yulaf unu, mısır unu, arpa, et, tavuk, hindi, kimyon, kekik, nane, tarçın, tereyağı, ceviz, badem.

Sıklık ve Miktar: 2-3 öğün verilir. Sık sık emzirmeye devam edilir. İnce ezilmiş pütürlü yiyecekler şeklinde verilir. 50-100 ml kadar çıkılabilir.


8. AY

Ek Gıdalar: Kırmızı yeşil mercimek, nohut, kuru fasulye, barbunya, balık, kefir, maydanoz, dereotu, limon, pazı, siyez unu, tam buğday unu, kinoa, yenidünya, incir, fındık, fıstık.

Sıklık ve Miktar: 2-3 öğün verilir. Sık sık emzirmeye devam edilir. Lokma ve çatalla ezilmiş şekilde verilmelidir. 125-150 ml kadar verilebilir.


9-12 AY

Ek gıda olarak yukarda sıraladıklarımız 3-4 öğün gerekli görülürse 1 ara öğün şeklinde verilebilir. Sık sık emzirmeye devam edilir. Doğranmış ve ezilmiş yiyecekler şeklinde bebeğin el ile yiyebileceği parmak gıdalar 125-180 ml kadar verilebilir.

Bebeğiniz 12-23 ay döneminde ise aileyle sofraya oturabilir ve tüm yiyeceklerden yiyebilir. Emzirmeye devam edilir. Son yıllarda yapılan araştırmalar çerçevesinde uzmanların çoğu bebeklerin 3 yaş ve sonrasına kadar emzirilmesinin uygun olduğu fikrini savunmaktadır.


SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİZ…