EKRANLARIN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Toplumların geleceği olan çocuklar, günümüzün en yaygın ve etkin kitle iletişim aracı olan televizyondan etkilenmektedirler. Televizyondan etkilenme düzeyleri çocukların yaşlarına, gelişimlerine, ailesel ve çevresel faktörlerine, izledikleri programların içeriklerine bağlı olarak farklılıklar göstermektedir.

Pek çok çocuk ve genç akıllı telefonlara, tablete ve sanal dünyaya ba-yı-lı-yor!

Hatta pek çok çocukta bu durum sevginin de ötesinde bir teknoloji bağımlılığına dönüşüyor.


Oyunlardaki ve videolardaki bilinçli tasarlanmış görseller, hareketler, ışıklar, ekranın parlaklığı, görüntülerin ve seslerin ritmi beynin haz bölgesini uyarıyor. Oyun üreticileri tarafından planlı şekilde ayarlanmış ödüller ve cezalar, oyun içinde belli bir oranda başarısızlık, gençlerdeki oyun oynama arzusunu tekrar tekrar besliyor.

Ne acıdır ki, kimi uzmanlara göre televizyonun çocukları bu derece etkisi altına almasında tek etken çocukların televizyon programlarına olan düşkünlüğü değildir. Sürekli çalışmak zorunda olan ebeveynlerin ilgisizliği ve zamansızlığı çocukları televizyona yöneltmektedir. Çocukların uzun saatler televizyon karşısında kalmalarında çocuklara yönelik yayınların arttırılması ve etkinleştirilmesi de büyük önem taşımaktadır.


Televizyonun çocuklar üzerindeki belli başlı etkileri şu şekilde sıralanabilir:

-Tüketim toplumu bireyi olmaları üzerine etkileri, cinsel kimliğin oluşması ve karşı cinsle olan ilişkiler üzerine etkisi,

-Anne-baba ile ilişkisi üzerine etkisi,

-Şiddet eğilimlerine etkisi,

-Okumaya, düşünmeye ve başarıya etkisi,

-Kültürel yabancılaşmaya ve dildeki yozlaşmaya etkisi,

-Kendi kimliklerinin oluşumuna etkisi ve çocukluğun yitirilişine etkisi.


Televizyonun etkileri olumlu ve olumsuz etkiler şeklinde ayrılabilmektedir. Televizyon izleyen çocuklarda öncelikli olarak;

-Ders çalışmaya karşı isteksizlik,

-Okuma alışkanlığının yerleşmemesi,

-Şiddete başvurma ve saldırganlığın artması,

-Kendini doğru bir biçimde ifade edememe,

-Kendini televizyondan izlediği kahramanın yerine koyarak gerçeklerden uzaklaşma,

-Toplumsal ilişkilerde güçlüklerle karşılaşma ve uzun süre televizyon karşısında kalmanın yarattığı çeşitli sağlık sorunları televizyonun olumsuz etkilerinin birer sonucudur.

 Günümüzde bir çok etkisi olduğu bilinen televizyonun gelişmekte olan çocuk beyni için taşıdığı olumsuz etki, çocukların televizyon izleme alışkanlıklarının kontrol edilmesi gereğini ortaya koymuştur. Çocukların dikkatlerini toparlayabilme sürelerinin kısalığı da göz önüne alınacak olursa, televizyonda hızla akan görüntüler çocuklarda konsantrasyon ve dikkat dağınıklığı oluşmasına neden olabilmektedir.

 


Kaynak: Güven BÜYÜKBAYKAL

İLETİŞİM FAKÜLTESİ DERGİSİ/ Televizyonun Çocuklar Üzerindeki Etkileri, TELEVİZYONUN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

İrem POLAT
Ekranların Çocuklar Üzerindeki Etkisi