GEBELİKTE OLUŞAN CİLT SORUNLARI VE ÇÖZÜMLERİ

Gebelik döneminde kadın vücudunda birçok değişiklikler meydana gelir. Her gebede farklı etkiler gözlenebilen bu dönemde anne adaylarının önceden önlem alması bu etkilere en aza indirebilmektedir.

Gebelik döneminde cilt her zaman olduğundan daha hassastır. Neme ve korumaya daha çok ihtiyacı vardır. Vücut tipine göre değişen bu ihtiyaçlar karşılanmazsa gebelik sonlandığında vücutta yarattığı deformeler can sıkıcı olabilmektedir. En sık karşılaşılan cilt sorunları ise ciltte lekelenmeler, çatlak ve yırtıklar ve kaşıntıdır. Hormon seviyelerindeki değişim, progesteron düzeylerinde artış ve dolayısı ile yumurtalık ve tiroit fonksiyonlarının değişimi, dolaşım sistemindeki ve bağışıklık sistemlerindeki farklılaşmalar gibi birçok etken cildinizi etkiler. Bu değişimlerin büyük çoğunluğu gebelik sonlandığında eski haline dönecektir. Bu problemlerin çoğunun genetik olma ihtimali yüksektir.


Gebelik Çatlakları

 Vücudun genişlemesine bağlı olarak yetersiz sıvı alımı kuruluğa neden olur. Bunun sonucunda ise vücudun çeşitli yerlerinde çatlaklar ve yırtıklar meydana gelebilir. Çatlak oluşumu özellikle karın, göğüs, kol içleri ve baldırlarda meydana gelmektedir. Hormonlardaki değişimler cilt dengesini değiştirdiği için çatlaklar oluşur. Bebeğin büyümesiyle birlikte çatlaklar belirginleşir ve doğum sonrası daha net görülebilir.

Çatlak oluşumu engellemek ve en aza indirebilmek için gebelik döneminde vücudun nem dengesini kontrol altında tutmamız gerekmektedir. Bu sebeple bol su içmek vücudun kurumasını önleyecektir. Çatlak önleyici kremler ve yağlarda çatlayacak olan bölgeyi sürekli nemli tutacağı için kullanılmasında fayda vardır. Ayrıca doktorunuzun önerdiği egzersiz hareketleri vücudun elastikiyetini arttıracaktır.




Gebelik Lekeleri

Hamilelik döneminde hassaslaşan cilt dışarıdan gelen etkilere karşı daha açık hale gelmektedir. Yeterli koruma sağlanmazsa özellikle yüz bölgesinde, alın, göz çevresi ve yanaklarda koyu kahverengi lekeler oluşabilir. Bu sebepten cildi güneşin zararlı etkilerinden korumak gerekir. Cilt koruyucu güneş koruma faktörlü kremler cildimizi korumamıza yardımcı olacaktır. Doğum sonrası her on anneden birinde lekeler kalıcı olabilir, bu durumda doktorunuza danışarak cilt rengini açan doğal kremlerden yararlanabilirsiniz. Özellikle güneşten korunmaya yönelik tedbirlerin ihmal edildiği durumlarda lekelerin tekrarladığı görülür. Bu sebepten cilt tipinize uygun koruyucu kremler kullanmalı güneşin etkili olduğu olduğu saatlerde güneşe maruz kalmamaya dikkat etmelisiniz.

Sorunsuz bir gebelik dönemi dileriz. Sağlıklı günler.